Usługi gastronomiczne a VAT – jaka stawka obowiązuje?

4 min

warzywa i świeżo przygotowane danie na talerzu

Jaki jest VAT na usługi gastronomiczne, a jaka stawka VAT na usługi cateringowe? Praktyka pokazuje, że pomimo że w ostatnim czasie nie było w naszym kraju zbyt wielu zmian dotyczących tego zagadnienia, kwestia prawidłowego opodatkowania usług gastronomicznych i cateringowych wciąż pozostaje dla podatników problematyczna. Poznaj najważniejsze zasady związane z podatkiem VAT od usług gastronomicznych i cateringowych, by uniknąć nieprawidłowości w rozliczeniach.

Gotowe posiłki i dania – stawka VAT 5%

Pierwsza ze stawek podatku VAT, która jest istotna w gastronomii, to preferencyjna stawka podatku od towarów i usług wynosząca 5%. Odnosi się ona jednak wyłącznie do gotowych posiłków i dań, które składają się z co najmniej dwóch różnych składników (z wyłączeniem przypraw) i które przeznaczone są do bezpośredniej sprzedaży w stanie nieprzetworzonym. Sprzedaż ta nie powinna być połączona z żadnymi dodatkowymi usługami świadczonymi przez firmę gastronomiczną.

Mówimy tu więc o sprzedaży różnego typu produktów mrożonych oraz towarów zapakowanych w puszki, słoiki, torebki próżniowe czy inne podobne opakowania. Mogą to być produkty na bazie mięsa, podrobów, ryb, skorupiaków, mięczaków, warzyw czy wyrobów mącznych, które klient kupuje celem spożycia ich poza lokalem. Według Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług taki rodzaj działalności oznaczony jest symbolem: PKWiU 10.85.

Dla sprzedawcy transakcja taka traktowana jest na gruncie przepisów jako sprzedaż towaru handlowego i w tym właśnie przypadku można zastosować obniżoną stawkę podatku VAT wynoszącą 5%. Stawka ta nie może być jednak stosowana do produktów z zawartością alkoholu przekraczającą 1,2%, ale może dotyczyć sprzedaży dań na wynos. Zgodnie z decyzją Trybunał Sprawiedliwości Unii Europejskiej w sytuacji, gdy klient bierze posiłek na wynos, ma miejsce dostawa towaru, która jest opodatkowana stawką 5 %1.

Usługi cateringowe i gastronomiczne – jaka stawka obowiązuje? 

Sprzedaż gotowych, nieprzetworzonych posiłków i dań to w gastronomii jednak tylko bardzo mała część biznesu. Większość rynku gastronomicznego stanowią bowiem usługi związane z wyżywieniem (które szczegółowo opisane zostały w dziale 56. Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług).

Obecnie obowiązuje stawka 8% VAT na usługi gastronomiczne i 8% VAT na usługi cateringowe, o ile mowa o usługach obejmujących przygotowanie posiłków i podanie ich klientowi do bezpośredniego spożycia.

Co ważne, 8-procentowa stawka podatku VAT stosowana jest nie tylko w odniesieniu do restauracji z obsługą kelnerską, ale także lokali samoobsługowych, barów, wagonów restauracyjnych, stołówek czy firm świadczących usługi cateringowe.

Stawka ta nie dotyczy jednak wielu rodzajów napojów (i to zarówno tych alkoholowych, jak i bezalkoholowych), niektórych nieprzetworzonych towarów oraz posiłków, których składnikami są wskazane w ustawie o VAT towary wyłączone z preferencji.

23% VAT na usługi cateringowe i gastronomiczne – kiedy obowiązuje?

Co do zasady można powiedzieć, że wszystko to, co nie zostało objęte opisanymi wyżej preferencyjnymi stawkami podatku VAT, jest opodatkowane stawką podstawową wynoszącą 23%.
23-procentowa stawka podatku VAT obejmuje więc:

  • usługi polegające na przygotowaniu i podaniu napojów (w tym kawy, herbaty, wody mineralnej, napojów gazowanych i alkoholi);
  • sprzedaż produktów i usług, przy których wykorzystywane są takie towary jak: małże, krewetki, homary, ośmiornice czy kawior.

Kompleksowa usługa gastronomiczna – jaką stawkę VAT należy zastosować?

Powyżej opisane zasady nie zamykają jednak całego tematu związanego z podatkiem od towarów i usług w gastronomii… Nierzadko bywa bowiem tak, że w ramach jednej usługi przedsiębiorca dokonuje sprzedaży towarów i usług, które są objęte różnymi stawkami podatku VAT. Co zrobić w takiej sytuacji?

W przypadku świadczenia tzw. kompleksowych usług gastronomicznych VAT jest wyższy. W odniesieniu do wynajmu powierzchni, przygotowania posiłków oraz ich wydawania poprzez obsługę kelnerską może być zastosowana preferencyjna stawka podatku.

Jeżeli jednak przedsiębiorca w ramach tego typu usługi oferuje także produkty, dla których powinna być zastosowana wyższa stawka 23%, to wówczas cała usługa powinna być opodatkowana stawką podstawową. Co ważne, możliwe jest także wyszczególnienie w ramach usługi kompleksowej: usługi zasadniczej i usługi pomocniczej i zastosowanie dla nich różnych stawek podatku VAT.

1  https://www.frr.pl/news/1150/jaka-stawka-vat-w-gastronomii-5czy-8

Logo ING Księgowość
ING Księgowość
Ułatwiamy prowadzenie biznesu
Materiał opracowany przez ekspertki i ekspertów z ING Księgowość
Czy ten artykuł był przydatny?
średnia: 0 | 0 ocen

Przeglądaj tematy

  • #na startwięcej artykułów z tagiem:#na start
  • #bizneswięcej artykułów z tagiem:#biznes
  • #podatkiwięcej artykułów z tagiem:#podatki
  • #marketingwięcej artykułów z tagiem:#marketing
  • #strategiawięcej artykułów z tagiem:#strategia
  • #prawowięcej artykułów z tagiem:#prawo
  • #pracownicywięcej artykułów z tagiem:#pracownicy
  • #księgowośćwięcej artykułów z tagiem:#księgowość
  • #wideowięcej artykułów z tagiem:#wideo
  • #finansowaniewięcej artykułów z tagiem:#finansowanie
  • #sprzedażwięcej artykułów z tagiem:#sprzedaż
  • #markawięcej artykułów z tagiem:#marka
  • #ZUSwięcej artykułów z tagiem:#ZUS
  • #ekowięcej artykułów z tagiem:#eko
  • #ESGwięcej artykułów z tagiem:#ESG
  • #pomysł na bizneswięcej artykułów z tagiem:#pomysł na biznes
  • #zmiany w prawiewięcej artykułów z tagiem:#zmiany w prawie
  • #e-commercewięcej artykułów z tagiem:#e-commerce
  • #media społecznościowewięcej artykułów z tagiem:#media społecznościowe
  • #samodzielna księgowośćwięcej artykułów z tagiem:#samodzielna księgowość
  • #wsparcie dla firmwięcej artykułów z tagiem:#wsparcie dla firm
  • #internetwięcej artykułów z tagiem:#internet
  • #automatyzacjawięcej artykułów z tagiem:#automatyzacja
  • #AIwięcej artykułów z tagiem:#AI
  • #przewodnikwięcej artykułów z tagiem:#przewodnik
  • #dotacjewięcej artykułów z tagiem:#dotacje
  • #instrukcjawięcej artykułów z tagiem:#instrukcja
  • #SEOwięcej artykułów z tagiem:#SEO
  • #dokumentywięcej artykułów z tagiem:#dokumenty
  • #fakturywięcej artykułów z tagiem:#faktury
  • #leasingwięcej artykułów z tagiem:#leasing
  • #service designwięcej artykułów z tagiem:#service design
  • #oszczędnościwięcej artykułów z tagiem:#oszczędności
  • #technologiewięcej artykułów z tagiem:#technologie
  • #kredytwięcej artykułów z tagiem:#kredyt
  • #RODOwięcej artykułów z tagiem:#RODO
  • #bankowośćwięcej artykułów z tagiem:#bankowość
  • #podcastwięcej artykułów z tagiem:#podcast
  • #ochrona środowiskawięcej artykułów z tagiem:#ochrona środowiska
  • #ITwięcej artykułów z tagiem:#IT
  • #wynagrodzeniawięcej artykułów z tagiem:#wynagrodzenia
  • #kontrahentwięcej artykułów z tagiem:#kontrahent
  • #analizawięcej artykułów z tagiem:#analiza
  • #google analyticswięcej artykułów z tagiem:#google analytics
  • #ubezpieczeniewięcej artykułów z tagiem:#ubezpieczenie
  • #Polski Ładwięcej artykułów z tagiem:#Polski Ład
  • #umowywięcej artykułów z tagiem:#umowy
  • #badaniewięcej artykułów z tagiem:#badanie
  • #CEIDGwięcej artykułów z tagiem:#CEIDG
  • #długiwięcej artykułów z tagiem:#długi
  • #faktoringwięcej artykułów z tagiem:#faktoring
  • #USwięcej artykułów z tagiem:#US
  • #płynność finansowawięcej artykułów z tagiem:#płynność finansowa
  • #konkurencjawięcej artykułów z tagiem:#konkurencja
  • #urlopywięcej artykułów z tagiem:#urlopy
  • #inwestycjewięcej artykułów z tagiem:#inwestycje
  • #zakupywięcej artykułów z tagiem:#zakupy
  • #kosztywięcej artykułów z tagiem:#koszty
  • #webinarwięcej artykułów z tagiem:#webinar
  • #zdolność kredytowawięcej artykułów z tagiem:#zdolność kredytowa
  • #REGONwięcej artykułów z tagiem:#REGON
  • #współpracawięcej artykułów z tagiem:#współpraca
  • #SEMwięcej artykułów z tagiem:#SEM
  • #gwarancjawięcej artykułów z tagiem:#gwarancja
  • #BHPwięcej artykułów z tagiem:#BHP